Hírek

Elkezdődött a III. rendkívüli püspöki szinódus

comshalom

A III. rendkívüli püspöki szinódus hétfőn megkezdte munkaüléseit

2014. október 6. hétfő 18:57

Október 6-án délelőtt Ferenc pápa részvételével megkezdte munkáját a III. rendkívüli püspöki szinódus, amelynek megnyitására vasárnap délelőtt került sor a Szent Péter bazilikában bemutatott pápai misével – tájékoztat a Vatikáni Rádió.


A rendkívüli szinódus témája: „A családdal kapcsolatos lelkipásztori kihívások az evangelizálás távlatában”. A püspökök üléssorozata október 19-éig tart, ezen a vasárnapon kerül sor VI. Pál pápa boldoggá avatására. Ugyancsak a család témájában 2015 októberében rendes szinódust tartanak.

A mai program reggel 9 órakor az imaórák liturgiájának elimádkozásával kezdődött a vatikáni szinódusi aulában, Luis Martínez Sistach bíboros mondott homíliát.

Az ima után André Vingt-Trois párizsi bíboros, a szinódus egyik delegált elnöke nyitotta meg a hétfői első általános közgyűlést (congregazione generale), franciául köszöntve Ferenc pápát és a szinódusi atyákat.

Ezt három beszéd követte: Ferenc pápa megnyitóbeszéde, Lorenzo Baldisseri bíboros, szinódusi főtitkár bevezető tájékoztatója, végül Erdő Péter bíborosnak, a szinódus főrelátorának előadása, aki a munkadokumentum alapján bemutatta a családszinódus által megvitatandó témákat, kérdéseket.

A szinódus főtitkára, Lorenzo Baldisseri bíboros bevezető előadásában, a köszöntések után, részletes tájékoztatást adott a szinódus összetételéről, az előző rendes szinódusok történetéről, valamint a III. rendkívüli teljes ülés előkészületeiről. Szólt az október 19-én boldoggá avatandó VI. Pál pápa zsinati szerepéről, aki azért hozta létre a püspöki szinódust, hogy az segítsen a zsinati határozatok megvalósításában.

Ezen az ülésen az öt világrészről 253-an vesznek részt: tizenhárman a sui iuris keleti katolikus egyházak püspöki szinódusainak képviseletében, 114-en a püspöki konferenciák elnökei, hárman a Legfőbb Szerzetes Elöljárók Uniójából, 25-en a Római Kúria dikasztériumainak vezetői, 15-en a XIII. rendes szinódusi tanácsból, 15 személyt a pápa nevezett ki, 8-an vannak a nem katolikus egyházak és egyházi közösségek küldöttei, továbbá szakértők, fordítók, a sajtó képviselői.

A mostani, III. rendkívüli szinódus előkészületei:

Kérdőívek szétküldése a világegyházba és széles körű konzultáció, a válaszok kiértékelése. Itt most csak a kérdéseket soroljuk fel:

1. A Szentírás és az egyházi tanítóhivatal családdal kapcsolatos tanításának elterjedése. 2. A természeti törvény szerinti házasság. 3. A családpasztoráció az evangelizálás összefüggésében. 4. Lelkipásztori gondoskodás a házasság nehéz helyzeteiben. 5. Azonos nemű személyek együttélése. 6. A szabálytalan élettársi kapcsolatból származó gyermekek nevelése. 7. A házastársak nyitottsága az életadásra. 8. A család és a személyközi kapcsolatok. 9. Egyéb kihívások és javaslatok.

A XIII. rendes és a mostani, III. rendkívüli szinódus titkársága – kiértékelve a püspöki konferenciák, a római dikasztériumok és a keleti katolikus egyházak szinódusai összesített válaszait, továbbá más válaszokat, javaslatokat – elkészítette az úgynevezett Instrumentum laborist, vagyis a munkadokumentumot, amely három részből áll: 1. Közvetíteni az evangéliumot a mai családoknak. 2. A családpasztoráció az új kihívások előtt. 3. Nyitottság az életadásra és a gyermeknevelés felelőssége.

Fotó: News.va

Magyar Kurír

 

 


Comentários

Aviso: Os comentários são de responsabilidade dos autores e não representam a opinião da Comunidade Shalom. É proibido inserir comentários que violem a lei, a moral e os bons costumes ou violem os direitos dos outros. Os editores podem retirar sem aviso prévio os comentários que não cumprirem os critérios estabelecidos neste aviso ou que estejam fora do tema.

O seu endereço de e-mail não será publicado. Campos obrigatórios são marcados com *.

Az email címet nem tesszük közzé.