Képzés

A megszentelő lélek

comshalom
Foto: Arquivo Comshalom

 

Amikor a Szentlelket hívjuk, általában az ő cselekedeteit kérjük, vagy valami segítséget kérjünk abban a pillanatban. 

Például: 

– szoktunk kérni bölcsességet egy vizsga előtt, hogy bölcsek legyünk.

– szoktunk kérni megkülönböztetést egy nagy döntés előtt, hogy helyesen döntsünk.

– szoktunk kérni fényt amikor nem jól látunk helyzeteket életünkben

– szoktunk kérni erősséget, amikor gyengének érezzük magunkat.

Igaz, hogy Jézus megígérte a Szentlélek által, hogy minden körülmények között védőnk, vigasztalónk, útmutatónk, társunk és segítőnk legyen. 

De a Szentlélek nem csak ez! Ő a „megszentelő” lélek, és ez az ő fő tevékenysége és missziója.

Minden a keresztséggel kezdődik, amikor az embert a Szentlélek általi cselekedetekkel fogadják Isten családjába és az egyházba, akkor mindannyian megkapjuk a gyermekek méltóságát. 

“Mivel pedig fiak vagytok, Isten elküldte Fiának Lelkét szívünkbe, aki azt kiáltja: »Abba, Atya!« 7Tehát többé nem vagy már szolga, hanem fiú; ha pedig fiú, akkor örökös is az Isten által” (Gal 4,6-7)

Elsősorban fel kell ismernünk, hogy nem a semmiből jöttünk a világba, vagyis, hogy csakis kizárólag a szüleinktől! Van egy mennyei atyánk, akit így szólíthatunk: Atya! Édesapa! Apa!

Van valaki, aki ránk néz, aki biztonságot ad nekünk, de csak úgy tudunk kapcsolatot építeni vele, ha hívjuk a Szentlelket, ha kérjük az ő segítségét!

A Szentlélek átváltoztatja mindazt, amit az ember saját erejéből nem képes megtenni.

– Ő, aki átváltoztatja a kenyeret és bort Jézus testévé és vérévé

A pap így imádkozik: “Kérünk, szenteld meg ezt az adományt, áraszd le rá Szentlelkedet, hogy számunkra a mi Urunk, Jézus Krisztus teste és † vére legyen.”

Íme a mi hitünk! 

Amit te nem tudsz meglátni, a Szentlélek tudja, amit te nem vagy képes megtenni a Szentlélek megteszi, amit te nem értesz, a Szentlékek megérteti veled, és amin te nem tudsz változtatni, a szentlélek tudja! 

 

A Rómaiaknak írt levelet olvasva mélyebb értelmet kaphatunk a megszentelő lélekről.

“A testi ember ugyanis a testi dolgokra törekszik, a Lélek embere pedig a Lélek dolgaira törekszik. Mert a test törekvése a halál, a Lélek törekvése pedig élet és béke. Ti azonban nem test szerinti, hanem Lélek szerinti emberek vagytok, ha valóban Isten Lelke lakik bennetek. “  (Rom 8 5-6, 9)

 

A Szentlélek meghív minket, hogy törekedjünk a lélek dolgaira figyelni! 

A Szentlélek még máig cselekszik az életemben

A Szentlélek megszenteli az életemet, ha engedem

A Szentlélek feláldoz minket minden bűnünktől, ha akarunk

 

Fontosak a tudományról szerzett ismereteim, fontosak a kapcsolataim, fontos a munkám, de ezek fölött az életednek van valami sokkal fontosabb: Az, hogy a Megszentelő lélek meg akarja változtatni az életedet, boldoggá akar tenni, jobb dolgokat adni, amit talán sosem tapasztál még meg! 

 

Egy példa, miként szenteli meg egy ember életét a Szentlélek, és hogyan változtatja meg jobbra az ember életét:

Pár héttel ezelőtt beszéltem egyik barát házaspárral és  az ő történetük pont ezt mutatja nekünk, hogyan szenteli meg a Szentlélek az életünket, ha engedjük! 

Egyszer amikor még Brazíliában laktam, egyik alkalommal egy utcai evangelizacióban becsengetünk egy házba, ahol még sosem jártunk, kijött egy hölgy, aki nagyon szomorú volt és bemutatkoztunk neki Katolikus Misszionáriusként, elkezdtünk beszélgetni vele és elmesélte, hogy neki megvolt mindene, eddig semmi nem hiányzott az életében, tulajdonos volt egy cégnél, gazdag volt, sok országba elutazott, de pont ezen a héten a férje elvált tőle és egy másik lakásba költözött! Hallgattuk őt, imádkoztunk érte és onnantól fogva minden héten elkezdett járni a shalomos misére amiatt, hogy imádkozzon, kérje, hogy a férje visszatérjen a családjukba! Pár hét elteltével ott volt a férje az evangelizációs központunkban a misén és a mise után kérte, hogy imádkozzak érte majd beszélgetünk picit! Ott voltam én egy 22-23 évesen, aki imádkozott egy 45-50 éves emberért, akinek tanácsot kellett adnom… Amit imádkoztam és a tanácsot amit adtam neki nyilván nem mesélhetem el nektek, de az tudom mondani, hogy a Szentlélek által mi változott meg az életükben. A férje visszatért a családjához, elkezdett több időt fordítani a családjának, elkezdett imádkozni velük, pár évig szolgált velem a Shalomos események csoportjában, karitatív dolgokban vett részt, szegényeknek segített, elkezdte meghívni a barátait és a rokonait a misékre, most talán ő többet imádkozik, mint a felesége és ami számomra a legtöbbet adott nekem, hogy 10 év után egy napon ezt az üzenetet kaptam tőle: 

– Anderson, annyira megváltozott az életem, de annyira jó, hogy megváltozott! Most a családommal a legboldogabb időnket éljük, a feleségem a legjobb barátom lett, a fiam anyukája, akit nagyon- nagyon szeretek és úgy gondolom, hogy nagyon hálás vagyok a közösségért (mondhatjuk a Szentlélekért mert ő, aki megtett mindent). Talán nem lennék itt a családommal, talán más lenne az életem, de milyen jó, hogy megismertem Istent, Ő tette boldoggá az életemet! 

A megszentelő lélek elég hatalmas, hogy szentté tegyen téged, teljesen boldoggá tesz téged.

A megszentelő lélek egy új életet akar neked adni, boldogabbat, mint amit terveztél, hogy boldog leszel, ha ezt – azt megvalósít.

A megszentelő lélek szeretne adni neked egy új pünkösdöt, a szeretet pünkösdjét, az új életnek pünkösdjét!

 

Anderson da Silva

Katolikus Shalom Közösség

 


Comentários

Aviso: Os comentários são de responsabilidade dos autores e não representam a opinião da Comunidade Shalom. É proibido inserir comentários que violem a lei, a moral e os bons costumes ou violem os direitos dos outros. Os editores podem retirar sem aviso prévio os comentários que não cumprirem os critérios estabelecidos neste aviso ou que estejam fora do tema.

O seu endereço de e-mail não será publicado. Campos obrigatórios são marcados com *.

Az email címet nem tesszük közzé.